Børn med særlige udfordringer

Flere af de forældre jeg snakker med omkring børn med særlige udfordringer har spurgt til opskrifter og tips til hvedefri/glutenfri kost. Begge mine drenge tåler ikke hvede og havre i forskellige afskygninger… så vi har levet  glutenfrit de sidste par år efterhånden (maj 2014). Jeg har derfor lavet siden her hvor jeg prøver at samle tips og idéer og selvfølgelig også opskrifter og links til de steder jeg selv opsnuser lækkerier til mine skønne drenge 😉 Alle som har lyst til at leve glutenfrit er selvfølgelig velkomne til at bruge opskrifterne her på siden 😉 Del også gerne – men husk lige at fortælle hvor du har det fra 😉 Så kan jeg lettest hjælpe når der er spørgsmål m.v.

Jamen HAR kosten så stor indflydelse på vores børns adfærd??

Hvis et barn har problemer med indlæring, koncentration, det her med at indgå i
sociale relationer, så er der selvfølgelig rigtigt mange ting man kan gå ind og kigge på.
Det kunne være personligheden, måske er barnet særligt sensitivt, blodsukkeret, pædagogik, søvn, forældrenes relationer osv.
Men ret overset er det også at der kan være noget i barnets mad, som det ikke tåler særligt godt.
Det er DET jeg gerne vil slå et lille slag for…

 

Jamen hvad er det der sker?

Hvis man ikke rigtig kan spalte proteinerne i f.eks. gluten eller mælk – ja så bliver tarmen faktisk utæt. Det betyder at små rester af ufordøjet mælk eller gluten ryger over i blodet. Hvis man kigger på de her rester så har de en struktur som minder om morfin !!! De kaldes faktisk morfinpeptider. De er så ”smart” indrettede at de kan hoppe over ”stakittet” eller over den barriere som kaldes blod-hjernebarrieren. Så er de altså inde i hjerne og lave ballade. Her virker de som morfin og kan gøre en noget ”rundtosset”. Dermed bliver de svært modtagelige for læring. På min egen dreng opleves det som om der bliver rullet rullegardiner ned i øjnene… han ser helt blank ud og hjernen har simpelthen lukket ned for det center som opfanger kommunikation. Han forstår ganske enkelt ikke hvad jeg siger til ham. Det er frygteligt at se, men også helt utroligt at se forskellen når han så holder sig fra gluten!

Førhen var der ikke rigtig nogen som troede på det… men der er heldigvis blevet lavet mange undersøgelser som viser at rigtig mange børn med autisme, ADHD eller opmærksomhedsforstyrelser kan have rigtig god gavn af en diæt uden mælk og gluten.

Som om det ikke var ravage nok er der faktisk en side mere af sagen. Imunsystemet i tarmen bliver også påvirket og det kan give inflamation / betændelse. Betændelse som suser rundt i kroppen er jo ikke noget der lyder godt vel? Det går også ind og forstyrrer de fine enzym-processer der sker i kroppen og hjernen.

Så prøv at holde øje med dig barns reaktioner – prøv evt at udelukke gluten eller mælk et stykke tid og se hvordan det indvirker. Du kan også få lavet en test som viser hvad dit barn kan have svært ved at tåle. Der er forskellige måder at teste på Vega, kinesiologi, akupunktur mm
Den Naturlige Sundhedsplejerske Anette Straadt Opstrup fra Æblebørn skriver at hun har bedst erfaring med at få lavet en fingerprik-test (IgG blodprøve) som sendes til udlandet. Hun anbefaler et firma kaldet Imupro. Jeg har hørt hende tale positivt om Nordic Clinic også da jeg selv stod og havde brug for råd for år tilbage.

Du skal være opmærksom på at hos lægen tester de for klassiske IgE allergier og cølliaki. Det giver desværre ikke hele billedet… mange af vore børns symptomer er jo ikke klassiske allergi-symptomer som opkast og dårlig mave… men mere diffuse eller slørede.

Håber det gav lidt klarhed over hvad der sker i kroppen 😉

 Nu til noget praktisk…

Hvad kan man gøre??

Den absolut bedste bog jeg har læst omkring glutenfrit er Anette Harbech Olesens bog her – der er de meste gængse ting du kan få brug for når du går all-in på glutenfri 😉

For en god ordens skyld skal jeg lige nævne at jeg ikke får procenter eller noget fra nogen af de steder jeg linker til – det står for egen regning 😉

“I denne nye glutenfri kogebog kan du læse mere om gluten, om eventuelle symptomer forårsaget af gluten og få masser af gode redskaber, revolutionerende bageteknikker og opskrifter til et liv uden gluten. Det behøver nemlig ikke være kompliceret, hvis bare lige man ved hvordan”

Hvis du klikker på billedet kommer du til Anettes side “Mad For Livet” hvor du kan læse mere om bogen og se hvor du kan bestille den. På siden er der også rigtig mange lækre opskrifter du kan snage i 😉

 

LINKSAMLING:

Mine egne opskrifter Børn med særlige udfordringer/opskrifter

Anette Harbech Olesens side  www.MadForLivet.com

Britt Køsters Kostvejledning. Har du brug for kostvejledning og hjælp til at forklare børnene om maden så er Britt bare fantastisk! Hun er uddannet pædagog og kostvejleder. En super cocktail – især når vi har med børn at gøre. Læs mere om Britt på hendes side

Glutenfri Fristelser – en blog med mange lækre opskrifter. Jeg er selv vild med hendes opskrift på pølsehorn, den dej kan bruges til det meste – GlutenfrieFristelser

 Klub Æblebørn – ved Naturlig Sundhedsplejerske Anette Straadt Opstrup. En klub med små videoer hver måned omkring mange forskellige aspekter vedr. det at have børn. Der er også et super godt forum på facebook for medlemmer – her kan du hente virkelig mange gode fif og opskrifter. Som bonus kommer der tre gluten- og mælkefri opskrifter med hver måned. Henter selv STOR viden derfra 😉