Grove havrekiks uden mælk og gluten

Glutenfri havrekiks med flagesalt.

Hjemmelavede kiks er bare noget helt særligt – og egentlig er mine drenge mere til småkager og kiks end til kage… så nu er jeg gået igang med at eksperimentere. Det er skønt at have lidt i kagedåserne til en regnvejrsdag.

Hos os er gluten og mælk lidt en udfordring fordi drengene ikke tåler det. Så der skal tænkes alternativt. Måske har du det lige sådan… så er du velkommen til at hapse opskriften her 😉 Skønne kiks til et hurtigt mellemmåltid eller guf til madpakken.

Jeg blev inspireret ovre hos www.cathrinebrandt.dk – så hvis du tåler mel og mælk fint så kan du jo snuppe Cathrines opskrift 😛

Sprøde, glutenfri og mælkefri havrekiks

  • 100 g finvalsede, glutenfri havregryn
  • 100 g kogt vand
  • 100 g naturli´ smørbar (den sorte pakke)
  • 30 g rørsukker eller almindelig sukker
  • 100 g glutenfrit mel – jeg brugte Schärs den lyse du kan sikkert også bruge boghvede eller rismel
  • 3 spsk pofiber (tørret kartoffelfiber)
  • 1 knsp. salt
  • ½ tsk. glutenfrit bagepulver
  • Flagesalt til at drysse på toppen

 

Sådan bager du havrekiks uden gluten og mælk:

Start med at veje havregryn af og hæld det kogende vand over. Rør godt rundt og stil det til side. Rør plantesmør og sukker godt sammen i en skål. Kom mel, salt, pofiber og bagepulver i. Tilsæt din havregrød og ælt det hele sammen.

Hvis dejen er meget blød kan du sætte den på køl et kvarters tid – så bliver den lidt lettere at rulle ud.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft.

Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir drysset med mel. Pladen skal være ca 3mm tyk (lidt tyndere end en Digestive kiks som Cathrine skriver).

Stik nu kiks ud med en udstikker hvis du har sådan en. Du kan også skære den ud i firkanter (evt med et pizzahjul). Forsæt med at rulle dejen ud og udstikke kiks, indtil at alt dejen er brugt op. Kom kiksene på en bageplade med bagepapir. Pensl lidt vand på hver kiks og drys den med flagesalt.

Kiksene bages i ovnen ca 20 minutter alt efter din ovn. De skal være gyldne i kanten. Det fungerer bedst med to plader ad gangen i min ovn.

Når du tager pladen ud så lad kiksene stå og samle sig i 5 minutter inden de kommes over på en rist for at køle helt af.

Håber du har lyst til at prøve de små fine kiks – de er super nemme at lave 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *